Одличен Рецепт За Леб Без Глутен

Рецепт За Леб Без Глутен, лесен за подготовка воздушест и мек.
Својата мекост ја држи и повеќе од 2 дена.
Комбинацијата на овие три брашна е совршена.
Вкусно и здраво лебче кое секојдневно е на нашата трпеза.
⏱Време на подготовка : 90 минути
Потребни состојки
Тесто
- 500 мл. вода
- 30 мл. зејтин
- 1 сув квасец
- 1/2 лаж. шеќер
- 1 лаж. сол
- 300 гр. брашно микс темна мешавина
- 100 гр. брашно Сенза
- 100 гр. брашно од Хељда
- 30 гр. тапиока ( може и без Тапиока)
Во сад се ставаат водата, сувиот квасец и шеќерот. Го оставаме квасецот да нарасни 5 до 10 мин. Потоа се додаваат брашната и солта. Се мати со миксер 15 минути и пред крај на матењето се додава зејтин. Калапот за печење или тенџере покриено со хартија за печење се загрева кратко во рерна, се истура тестото и се остава да кисни. Во меѓувреме се загрева рерната на 220 степени. Печете 20 минути на 220 степени а потоа уште дваесетина минути на 200 степени.
Добар апетит 💖